Belangrijke mededeling

Een waarschuwing vooraf:

Dit blog stelt vooral vragen. Het wil de lezer uitnodigen om na te denken over de filosofie van ziekte en gezondheid en over zaken rondom psychologie en psychiatrie die in de media ter discussie staan.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van dit blog om concreet advies te geven aan lezers. Zoals andere schrijvers die aansturen op een paradigmawisseling in de psychiatrie wil ik melden dat het plotseling stoppen met psychofarmaca (anti-depressiemiddelen, antipsychotische medicijnen, angstremmers en slaapmiddelen) de oorspronkelijke klachten kan verergeren.

Ook als je brein volkomen normaal was voor je met de medicijnen begon, kunnen compensatiemechanismen schadelijke gevolgen hebben, die met name optreden als je plotseling stopt. Deskundigen als Peter Breggin en Joanna Moncrieff hebben boeken geschreven voor mensen die willen stoppen met medicijnen en die geen hulp in hun eigen omgeving kunnen vinden, bijvoorbeeld van een therapeut of van de huisarts. Voor vrijwel iedereen is stoppen met medicijnen een lang en moeilijk proces. Een goede voorbereiding en een vorm van begeleiding zijn nodig om de kans op succes te maximaliseren.

De Nederlandse onderzoeker Peter Groot geeft veel informatie, onder andere over het afbouwen met taperingstrips. Een link naar zijn artikel (Antidepressiva_beter_afbouwen.pdf) is te vinden via Medisch Contact.

De ideeën achter dit blog

Dit blog stelt vragen over de uitgangspunten van de psychiatrie als wetenschap en als behandelpraktijk. Wat als schizofrenie niet bestaat? (Dat wil zeggen, als de verschijnselen waarop het ziektebeeld door de eerste waarnemers is gebaseerd onsamenhangend waren, terwijl hun opvolgers koudweg hebben aangenomen dat er een hersenziekte schizofrenie bestond, hoewel de details op het gebied van etiologie en verloop nog moesten worden vastgesteld?)

Als de wetenschappelijke basis van de psychiatrie minder solide is dan werd verondersteld en als de medicijnen meer problemen meebrengen dan verwacht, dan past in de behandeling van mensen met wat we nu nog psychiatrische ziekten noemen ook meer bescheidenheid. Behandelaars kunnen afstand nemen van hun one-size-fits-all protocollen en op een gelijkwaardige manier het gesprek aangaan met de cliënt. Ze zouden hem of haar kunnen beschouwen als iemand die een uniek verhaal vertelt. Zich laten leiden door de vraag wat de cliënt als probleem ziet (en niet door zaken die op een gestandaardiseerde vragenlijst als symptoom van een afwijking worden geturfd) en samen op zoek gaan naar aanknopingspunten voor verbetering. Daarbij hoeven ze niet in eerste instantie te kijken naar de resultaten van gestandaardiseerd dubbelblind onderzoek in de internationale wetenschappelijke literatuur, maar naar wat voor deze cliënt wenselijk is en werkt. Een persoonlijke aanpak vraagt om empathie en creativiteit, niet om polyfarmacie en platgetreden paden.

Behandelaar en cliënt zouden de problemen in hun context kunnen bekijken, waardoor ook aandacht ontstaat voor zaken als stigmatisering, culturele verschillen, werkloosheid en armoede. Ze kunnen (allebei!) stoppen met labelen. Zo’n opzet vraagt ook van de cliënt meer inbreng en meer verantwoordelijkheid dan tot nu toe gebruikelijk was. Mensen in een crisissituatie zouden kunnen profiteren van een veilige opvang, in plaats van een ingrijpende behandeling op het moment dat zij daar zelf de mogelijke gevolgen niet van kunnen overzien.

In de woorden van een voormalige cliënt:

“Het enige dat ethisch verantwoord is, is het vermijden van elke extreme interventie. Ondersteuning en medeleven veroorzaken geen hersenschade.”

In: Bonnie Burstow, The Business of Madness, Palgrave Macmillan 2015

Schrijvers van wie het werk een inspiratiebron is voor dit blog: Mary Boyle, Edward Podvoll, Thomas Szasz, Trudy Dehue, Joanna Moncrieff, Peter Breggin, Robert Whitaker, Peter Gøtzsche, Bonnie Burstow, Janet Gotkin, Sophie Zerchin (Dorothea Buck), Loren Mosher, Jeffrey Masson, Carl Rogers, Wouter Kusters, Judi Chamberlin en Friedrich Nietzsche.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s