Kayakangst: waarom?

Dit is het blog van een langdurig depressieve blogger. Iemand die daar veel over leest en nadenkt. Die zich laat inspireren door de Italiaanse protestzanger Giorgio Gaber in zijn lied: Il tutto è falso, il falso è tutto. [Alles is nep. Nep is Alles.] (youtube) Dat is zowel een commentaar op de neoliberale maatschappij als een manier om Nietzsche’s waarheid als leger van metaforen te verwoorden. Depressie als kunst en filosofie.

Iemand heeft gezegd dat depressieve mensen een realistischer kijk op de wereld hebben. Maar is dat wel mogelijk? Bestaat er zoiets als een objectieve realiteit? Ik denk het niet. We hebben allemaal onze eigen, onvertaalbare kijk.

Deze blog gaat over de geestelijke gezondheidszorg. Je vindt er geschiedenis, literatuur en persoonlijke ervaringen. Het perspectief is, dat alle vormen van dwang (dwangbehandeling, dwangmedicatie, gedwongen opname) en drang (het dreigen met dit soort handelingen) in de geestelijke gezondheidszorg zouden moeten worden afgeschaft.

In plaats daarvan zou er een toevluchtsoord moeten zijn voor mensen in allerlei vormen van persoonlijke crisis. Niet een plek waar je in sneltreinvaart (en met hulp van medicijnen) worden opgelapt, maar een rustige, veilige plaats waar je stil kunt staan bij je ervaringen en waar je kunt praten met iemand die zo’n crisis zelf heeft ervaren. Een huiselijke omgeving met gezond eten en frisse lucht. Waar je kunt kiezen voor privacy of gezelschap.

Er zou veel meer variatie in ambulante vormen van hulp moeten zijn. Je kiest dan zelf de vorm van begeleiding die bij je voorkeur en je persoonlijke filosofie past. Want voor het ene probleem is het antwoord misschien dat je leert om je balans en je vertrouwen terug te vinden via therapeutisch paardrijden, terwijl voor iemand anders de passende aanpak een serie lange wandelingen is, waarin existentiële thema’s en vroegere ervaringen ter sprake komen. Overigens denk ik dat het effect van psychische hulp alleen via kwalitatief onderzoek (dus niet met standaard vragenlijsten) kan worden onderzocht.

Verwacht dus blogs met verschillende perspectieven, ervaringen en ideeën. Daar kun je over meepraten: reacties zijn welkom.

Tot slot laat ik Giorgio aan het woord, in het Italiaans. Want dat is hulpverlening volgens mij: een poging om unieke ervaringen om te zetten in taal. En de wil om daar onbevooroordeeld naar te luisteren.

“Il tutto è falso
il falso è tutto quello che si sente
quello che si dice
il falso è un’illusione che ci piace
il falso è quello che credono tutti
è il racconto mascherato dei fatti
il falso è misterioso
e assai più oscuro
se è mescolato
insieme a un po’ di vero
il falso è un trucco
un trucco stupendo
per non farci capire
questo nostro mondo
questo strano mondo
questo assurdo mondo
in cui tutto è falso
il falso è tutto.”
Giorgio Gaber (volledige tekst) van de cd “Io no mi sento Italiano” 2003

Advertenties