Veelbelovend nieuw middel?

Gisteren las ik op een obscure Duitse website dat er een nieuw antidepressivum op de markt is: Hariboridol. Zoals vaker aangekondigd zou deze nieuwe SSRI minder bijwerkingen hebben dan de al bekende middelen en zou het beter worden verdragen. Het zou vooral een aanwinst zijn voor de subgroep van depressieve patiënten die zich voortdurend afvraagt: “Is dit wel echt? Het lijkt wel alsof ik in een film zit!” De kinderen die het voorgeschreven kregen zeiden dat ze van Hariboridol ècht vrolijk werden, zonder dat opgefokte gevoel en de woedeaanvallen die je bij de oudere middelen ziet.

Voor alle zekerheid raadt men aan het zwaartepunt van de toediening in de avond te laten vallen: het voorstel is ’s morgens 0, ’s middags 50 en ’s avonds 100 gram.

Critici beweren dat ook gezonde proefpersonen dik worden van Hariboridol. Zoals bekend kunnen antidepressiva als amitriptyline en de meeste antipsychotica tot ernstige gewichtstoename leiden. Omdat obesitas in verband gebracht wordt met een toename van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, artritis, sommige vormen van kanker en een significant lagere levensverwachting, gaat het om een serieus probleem.

Op dit moment is er nog geen onderzoek naar het gebruik van Hariboridol op de lange termijn. Dat is een reden om extra voorzichtig te zijn. Soms is een nieuw middel dat met veel enthousiasme wordt aangekondigd niet meer dan een “me-too drug”, een poging van een concurrerende medicijnfabrikant om ook een deel van de markt op te eisen. Andere nieuwe middelen maken de hooggespannen verwachtingen in geen enkel opzicht waar: De zogenaamde atypische antipsychotica worden door veel gebruikers net zo slecht verdragen als de major tranquillizers uit de jaren 1950. Ze zijn extreem veel duurder en ze worden aan steeds nieuwe groepen patiënten voorgeschreven. Soms metamorfoseert een medicijn van antidepressiemiddel tot angstremmer, tot middel tegen zenuwpijn, tot slaapmiddel, tot pil tegen migraine en tot anti-epilepticum. Aan dit off-label voorschrijven gaat wel veel promotie, maar meestal geen onderzoek vooraf. En de gebruikers die bijwerkingen ervaren doen lang niet altijd een melding bij het Lareb of Rxisk.

We moeten dus nog maar even afwachten of Hariboridol zo stemmingsverhogend werkt als de reclamemakers beweren en of het als antidepressivum echt reden is voor een feestje…

Wie meer wil weten kijkt hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s